Tedarik Zincirinin Amacı Nedir?
Tedarik zinciri, ürün veya hizmetlerin oluşturulup müşterilere ulaşmasında ihtiyaç duyulan hammadde, parçalar, kaynaklar ve insanların etkinliğinin organize edilmesidir. Tedarik zinciri farklı etkinlikleri bir araya getirip bir sistem haline getirerek arzu edilen sonuca ulaştırır. Başka bir deyişle, tedarik zinciri tedarikçiler, üretici vb. olan çeşitli tarafların işbirliği ile gerekli ham madde, parçalar, kaynaklar vb. temin edip sunulmak istenen ürünün veya hizmetin üretilmesinde ve müşterilere gönderilmesinde ihtiyaç duyulan etkinlikleri organize eder.
Tedarik Zincirinin Faydaları
Tedarik zinciri dışında para harcama, zaman kaybı ve maliyetlerin azaltılmasından kaynaklanan faydalar aşağıdaki gibidir:
-
- Maliyet Azaltma: Tedarik zinciri maliyetleri azaltmada oldukça önemlidir. Tedarik zinciri her türlü maliyeti azaltır.
-
- Gereksiz İşlemleri Azaltma: Tedarik zincirinin kullanılması dijital teknolojileri ve otomatikleştirmeyi kullanıp gereksiz işlemleri azaltmaya yardımcı olur.
-
- Satın Alma Gücünü Artırma: Tedarik zincirleri üretimdeki verimliliği artırarak satın alma gücünü ve hızını arttırır.
-
- Kaliteyi Güvenceye Alma: Tedarik zincirinin kullanılması, kaliteli ürün ve hizmetler sağlamak için tedarikçilere daha fazla kontrol ve izleme imkanı sunar.
Tedarik Zincirinin Özeti
Tedarik zinciri, gerekli kaynak ve etkinlikleri aracılığıyla bir sistem oluşturarak arzu edilen sonuca ulaştırır. Tedarik zinciri, maliyetleri azaltmada, gereksiz işlemleri azaltmada, satın alma gücünü arttırmada ve kaliteli ürün ve hizmetler sağlamada önemli avantajlar sağlar.
Tedarik zincirinin amacı; müşteriler tarafından talep edilen ürünlerin ve hizmetlerin çok düşük maliyetlerle, zamanında ve etkili bir şekilde üretilmesi, depolanması ve dağıtılması için gerekli tüm aktiviteleri düzenlemektir. Tedarik zincirinin temel hedefi, müşterinin beklentilerine cevap vermek, en iyi ürün ve hizmeti sunmak ve zamanında müşteriye ulaştırmaktır.
Tedarik zinciri sürecinde, satın alma, paketleme, stok takibi, hasar durumlarıyla ilgili kayıt ve tespitleri, satış desteği, ambalajlama, teslimat ve takip gibi faaliyetler gerçekleştirilir. Tedarik zincirinde mesafenin kısaltılması, üretim ve sevkiyat sürelerinin kısaltılması, üretim esnekliği, kalite kontrolü ve müşteri memnuniyeti gibi konularda önemli bir rol oynar. Ayrıca, tedarik zinciri, üretim ve ticaret işlemlerinde bilgi paylaşımını ve çevre dostu üretim yöntemlerini de destekler.
Tedarik zincirinin en önemli amacı, müşteri hizmetlerinin ve ürünlerin sağlanmasında verimliliği arttırıp kaliteyi geliştirmektir. Tedarik zincirinin bir diğer hedefi ise, taleplere zamanında cevap verip maliyetleri düşürmek ve gecikme risklerini azaltmaktır. Tedarik zincirini kullanıp, tedarik zincirini kullananların verimli ve hızlı ürün ve hizmet sunmaları da mümkün hale gelir. Tedarik zincirinin hizmet ve ürün sağlamak için çok sayıda kişiyi bir araya getirdiğinden, tedarik zincirinin sektörel çeşitliliği de önemlidir.